Moodhero – digitala verktyg för psykisk hälsa

17 juni 2020 | Nyheter

Sofia Allberg, grundare av Moodhero

Sofia Allberg är Kalmar-entreprenören bakom Moodhero, forskningsbaserade onlinekurser som hjälper människor att skapa en mer balanserad livsstil. Sofia är socionom, har genomgått en grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning och är även Mindfulness-instruktör. Hon brinner för att hjälpa människor att må bättre och leva mer hälsosamma liv.

– I mitt arbete som samtalsterapeut har jag märkt av att allt fler efterfrågar digitala verktyg för att förbättra sin mentala hälsa, berättar Sofia. Utifrån detta växte en ambition fram kring att kunna erbjuda forskningsbaserade onlinekurser, och under 2019 valde jag att börja utveckla Moodhero.

Moodheros vision är att göra världen till en mer hälsosam plats – genom att öka tillgången till evidensbaserade verktyg som kan förbättra individers hälsa. Att arbeta med en digital hälsotjänst har många fördelar, menar Sofia, som ser ett stort behov av att göra hjälp för psykisk hälsa mer tillgänglig.

– Det här är en möjlighet för dig som kund att på ett flexibelt, enkelt, faktabaserat sätt och utan väntetid få tillgång till verktyg för din psykiska hälsa. Den möjligheten i sig kan vara otroligt värdefull för vissa och vågskålen som gör att man faktiskt söker hjälp. Om du har en svår problematik av psykisk ohälsa tycker jag dock att du utan tveksamheter ska vända sig till en privat mottagning, din vårdcentral eller till psykiatrin för hjälp.

Sofia har vässat sin affärsidé i två inkubatorer, dels via Kalmar Science Park, dels via ett accelerator-program tillhörande Smile Inkubator i Lund, som är specialutformat för Healthtech-företag.

– De har båda varit till stor hjälp i form av både kunskap, stöttning och finansiellt stöd. Men det har de senaste månaderna varit en stor prövning för oss alla att anpassa kontakten med inkubatorerna utifrån Coronapandemins framfart. Men jag tycker att vi alla har försökt vårt bästa att hitta andra vägar och lösningar för att fortsätta resan framåt.

Moodhero har precis lanserat en ny kurs, Lär dig hantera din oro, och har som mål att utveckla ytterliga tre kurser under 2020.

– Många rapporter visar att den psykiska ohälsan ökar i samhället samtidigt som vårdköerna blir allt längre. Jag tror därför att det finns ett stort behov av att erbjuda andra alternativ till de som upplever att de behöver verktyg för att må bättre. Det finns många idag som vill ta tag i sina problem, men som inte prioriteras inom den allmänna vården på grund av långa köer – här finns det stor potential att hjälpa människor att få tillgång till snabbare hjälp.

På längre sikt finns också planer på att etablera Moodhero på den internationella marknaden, men Sofia betonar också att mycket av företagets tid läggs på relationerna med kunderna, inte minst genom den community man har tillgång till som användare.

– Från kunderna får jag värdefull feedback på dels hur kurserna kan utvecklas samt vilka kurser som efterfrågas. Plattformen är klar men innehållet skapas genom ett nära samspel med mina kunder.

– Sofias affärsidé för psykisk hälsa är verkligen spännande och ligger helt rätt i tiden. Det ska bli väldigt spännande att följa hennes resa. The sky is the limit, säger Louise Östlund, VD för Kalmar Science Park.

 

Kontaktinformation
Sofia Allberg, 070-595 75 85
www.moodhero.se