”Vi ÄR inte cancer” – Vinnare av Mörbylånga kommuns folkhälsopris

20 januari 2021 | Nyheter
Anna Wahlstam Victoria Vestman

Victoria Vestman och Anna Wahlstam – glada vinnare av Folkhälsopriset

I somras, närmare bestämt den 7 juni, släpptes det första avsnittet av Anna Wahlstam och Victoria Vestmans podd ”Vi ÄR inte cancer”. Sju månader senare vinner Anna och Victoria Mörbylånga kommuns folkhälsopris, som uppmärksammar betydelsefulla insatser som påverkar folkhälsan positivt.

– Det känns helt fantastiskt och vi är enormt hedrade! Vi är så rörda, glada och tacksamma – vi gör allt hittills ideellt för att hjälpa andra människor, vilket vi brinner för, säger Anna och Victoria. Vi vill känna att vi gör skillnad!

Cancer och andra sjukdomar är i allmänhet ett känsligt ämne att prata om, vilket ”Vi ÄR inte cancer” vill lyfta. Fler vill prata om det och det ska inte vara tabu, betonar Anna och Victoria.

– Någon måste vara först och bryta tabun som idag finns. Vi märker att fler vill prata om det, även om det är jobbigt. Det handlar om att skala av och våga öppna upp – någon måste våga, vilket resulterar i att fler vågar öppna upp sig.

Berör och engagerar

Resan har gått i en extrem hastighet, från start i somras till nominering i Guldpodden och slutligen fira in det nya året med Folkhälsopriset.

– Vi har fått smälta vår framfart, att vi från Kalmar kan påverka så mycket, runt hela Sverige. Det är det fantastiska med digitala medier!

De två entreprenörerna, som med sitt företag Vestman & Wahlstam i höstas blev antagna till Kalmar Science Parks inkubator, arbetar också med att utveckla en tjänst för träning under cancerbehandling.

Folkhälsopriset tas emot med största ödmjukhet, då Anna och Victoria redan ansåg sig som vinnare bara genom att ha blivit nominerade.

– Vinsten ger oss ett kvitto på att arbetet vi gör berör och engagerar, det ger oss extra motivation till att växla upp 2021. Vi finns här för människan och hjälper er, vi lyssnar på alla!

 

Läs mer om Anna och Victoria och deras podd här