Livsviktiga Samtal: Är vi smarta nog för smarta hem? Ny teknik i äldres vardag

3 december 2020 | Aktiviteter

Välkommen till eHealth Arenas seminarieserie Livsviktiga Samtal och det sjunde seminariet i serien, som presenteras i samarbete med Linnéuniversitetet.

Regioner och kommuner satsar hårt på digitala tjänster och vård på distans för att möta den växande äldre befolkningens behov av att hantera kroniska sjukdomstillstånd i hemmet. Ambitionen att vara bäst i världen på e-hälsa innan 2025 är ett högt ställt mål, där bristande digital literacitet och digitalt utanförskap både bland patienter och personal kan sätta käppar i hjulen.

Studier av äldres digitala vardag visar att var femte över 65 år helt saknar digitala medier. Dessa 400 000 äldre har alltså varken smarttelefon, surfplatta eller dator. Men lika många kan beskrivas som silversurfare. De är ännu relativt unga äldre, har god ekonomi och tycker att digitaliseringen tjänar dem väl. Däremellan har vi de 60 procent som är habila eller hankar sig fram med en ärvd surfplatta.

68 procent av de äldre tycker att digitaliseringen går för snabbt – och de gör det i vetskapen om att tekniken ständigt kräver investeringar i pengar och lärande av dem. Att vara digitalt inkluderad idag är nämligen ingen garant för att vara det i morgon. En smarttelefon kan bli obrukbar på fem år. Och en 80-åring lär sig inte den nya lika snabbt som hen gjorde som 75-åring.

Välkommen att delta i seminariet där universitetslektor Dino Viscovi kommer att teckna bilden av förutsättningarna för äldres utanförskap och inkludering, och professor Mirjam Ekstedt kommer att lyfta frågor om ansvar, etik och medbestämmande i praktiken.

Datum: 3 december 2020
Tid: 14.00-15.30
Plats: digitalt möte via Zoom, länk kommer att skickas till samtliga anmälda

Seminariet är kostnadsfritt.

Passar inte datumet eller tiden? Registrera dig gärna ändå, så skickar vi en länk till det inspelade seminariet.

Anmäl dig här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill prenumerera på eHealth Arenas nyhetsbrev och godkänner att mina personuppgifter hanteras enligt följande villkor.