Succé för hackathonet ”Hack för hopp och hälsa!”

11 oktober 2021 | Nyheter

Den 7-8 oktober genomfördes hackathonet ”Hack för hopp och hälsa!” på Calmar Stadshotell. Eventet var ett samarbete mellan socialförvaltningen i Kalmar kommun och eHealth Arena, där målet var att hitta en lösning som stimulerar till fysisk aktivitet för personer med viss funktionsnedsättning. Fem IT-företag tillsammans med studenter från Linnéuniversitetet och personal inom socialförvaltningen fick arbeta tillsammans under 24 timmar för att sedan presentera sin idé inför en jury.

Hackatonet påbörjades under torsdagen och gruppernas arbete fortsatte långt in på kvällen, för att sedan presenteras på fredagen innan lunch. Juryns överläggning drog ut på tiden då det var mycket jämnt mellan lagen.

– Alla lagen har gjort en fantastisk insats, berättar Magnus Garp, digitaliseringsledare på socialförvaltningen i Kalmar kommun och juryns ordförande. Alla förslag och presentationer har varit jättebra och det var endast små skillnader som avgjorde det. Vi fick till och med dra ut på tiden vid överläggningen, men till slut kom vi fram till ett lag som vann.

CGI stod som vinnare

Mattias Adolfsson, Region Kalmar län, gratulerar det vinnande laget

Efter juryns tuffa överläggning var det till slut laget med representanter från CGI som stod som vinnare. Förutom Per Bondesson, Fabian Jacobsson, Ann-Chatrin Djurström och Rocky Johansson från CGI bestod laget av Charlotte Lindquist, personal-representant från socialförvaltningen, och Simon Palm, student på Linnéuniversitetet. Lagets lösning är en app med ett vardags -och veckoupplägg som ger brukare en tydlig överblick över sina mål. Huvudkärnan i appen är enkelheten i att själv administrera sina målsättningar och lägga upp en egen plan, antingen själv eller ihop med personal.

– Det som är speciellt med vår idé är att vi hittade den enklaste lösningen. Det är väldigt viktigt att ha en enkel, konkret och tydlig applikation som är lätt att använda för just den här målgruppen, säger Per Bondesson från CGI.

Det vinnande laget hittade en bra balans mellan kompetenser inom utveckling tillsammans med insikter från en sjukgymnast och en student från Linnéuniversitetet. Per berättar även att han personligen har ett brinnande intresse för liknande lösningar då han själv är förälder till en son med Downs syndrom.

– Allt det summerades ihop och gjorde att vi kom fram till massa bra idéer som vi sedan kunde koncentrera ner till kärnan om vad vi ville bygga för något.

Fortsatt arbete med appen

Lagmedlemmarna blev lite nervösa när juryns överläggning drog ut på tiden, men de trodde på sin idé och tror att igenkänningen och enkelheten i veckoschemat låg till deras fördel.

– Jag ser verkligen fram emot att se hur vi startar upp detta och börjar jobba med det, säger Per Bondesson.

Hackathonet är startskottet för arbetet med appen, som CGI nu ska utveckla vidare med hjälp av ett bidrag på 350 000 kr från Kalmar kommun.

 

Kontaktperson
Maria Eifrém, eHealth Arena
maria.eifrem@ehealtharena.se

Här kan du se alla lagens presentationer inför juryn